Facturatie voor ZZPers – Welke gegevens moeten erop staan?

Facturatie voor ZZP’ers: eenvoudig en overzichtelijk

Als ZZP’er zullen er altijd werkzaamheden zijn die je liever niet wilt doen, maar die wel een belangrijk onderdeel van jouw onderneming zijn. Facturatie is er zo een. Het is wellicht niet het meest spannende onderdeel van jouw onderneming, maar het is wel een belangrijke. Het stelt je in staat om geld te verdienen met jouw werkzaamheden. Hoe kun je facturatie eenvoudig en overzichtelijk regelen als ZZP’er? Hieronder volgen een aantal tips.

Facturen maken en versturen

Een factuur is een bewijs van levering voor jouw klant en een bewijs van betaling voor jou. Het is belangrijk dat jouw facturen aan de wettelijke eisen voldoen. In ieder geval moeten ze de volgende gegevens bevatten:

– Jouw volledige bedrijfsnaam en adres

– Jouw KvK-nummer

– Jouw BTW-nummer

– Factuurnummer en factuurdatum

– Naam en adres van de klant

– Omschrijving van de diensten of producten

– Bedrag exclusief BTW

– BTW-bedrag

– Bedrag inclusief BTW

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar waarmee je facturen kunt maken en versturen. Denk bijvoorbeeld aan programma’s als e-Boekhouden, Moneybird en InvoiceHippo. Ook kun je gebruikmaken van een factuurtemplate in Word of Excel. Dit kan handig zijn als je slechts af en toe een factuur hoeft te versturen.

Facturen op tijd versturen

Het is belangrijk om facturen op tijd te versturen. Zo geef je de klant de gelegenheid om op tijd te betalen. Een betalingstermijn van 14 of 21 dagen is gebruikelijk. Houd er rekening mee dat als de betalingstermijn is verstreken, je een herinnering kunt sturen. Als een klant na twee herinneringen nog niet heeft betaald, kun je een aanmaning sturen.

Automatiseer je facturatieproces

Als ZZP’er heb je het waarschijnlijk druk genoeg met je werkzaamheden. Het is dan fijn als je facturatieproces deels kunt automatiseren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een ‘auto factuur’-functie. Hiermee stel je een aantal standaard instellingen in, en vervolgens worden facturen automatisch gegenereerd. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je regelmatig terugkerende opdrachten hebt.

Conclusie

Facturatie is een belangrijk onderdeel van jouw onderneming. Het is belangrijk dat je facturen op tijd verstuurt, aan de wettelijke eisen voldoen en overzichtelijk zijn. Door gebruik te maken van facturatieprogramma’s en het automatiseren van je facturatieproces kun je facturatie eenvoudig en overzichtelijk regelen. Zo heb je meer tijd voor je werkzaamheden als ZZP’er.

Leave a Comment